politiek

Veroordeelde criminelen wachten beroep niet meer in vrijheid af

Door Anna Vossers - 19 september 2013

Criminelen die celstraf hebben gekregen, mogen het hoger beroep niet langer op vrije voeten afwachten. Minister Ivo Opstelten (VVD) en staatssecretaris Fred Teeven (VVD) van Veiligheid en Justitie hebben een wetsvoorstel ingediend om te voorkomen dat criminelen pas jaren na hun misdaad in de cel komen, of zelfs onvindbaar zijn.

De maatregel was al aangekondigd in het Regeerakkoord, en is nu uitgewerkt in het wetsvoorstel ‘dadelijke tenuitvoerlegging‘.

Nu zitten veel veroordeelden die in hoger beroep gaat, in voorlopige hechtenis. Maar er is ook een groep die de uitkomst ervan thuis mag afwachten, en pas de cel in hoeft als het vonnis definitief is. De minister en de staatssecretaris willen daadkrachtiger optreden tegen veroordeelde criminelen en daarom zorgen dat minder veroordeelden vrij rondlopen.

Schadevergoeding

De nieuwe wet geldt niet voor alle veroordeelde criminelen. Wie is veroordeeld tot minder dan twee jaar celstraf, kan alsnog de uitkomst van het hoger beroep in vrijheid afwachten. Als er sprake is van een slachtoffer, mogen alleen daders die minder dan een jaar celstraf hebben gekregen nog thuis het beroep afwachten.

Het wetsvoorstel houdt rekening met de mogelijkheid dat iemand uiteindelijk door een hogere rechter toch wordt vrijgesproken. Wie onterecht heeft vastgezeten, maakt aanspraak op een schadevergoeding.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.