politiek

‘VVD en PvdA onderzochten tijdens reces verbreding coalitie’

Door Shari Deira - 05 september 2013

VVD en PvdA hebben deze zomer verkend of D66 en het CDA tot het kabinet kunnen toetreden. De gesprekken liepen echter op niets uit na een strandwandeling van D66-leider Alexander Pechtold en PvdA-leider Diederik Samsom.

Bronnen binnen de coalitie en de oppositie bevestigen dat donderdag in De Telegraaf.

Voorstel

Verbreding van de coalitie was een idee van VVD-fractieleider Halbe Zijlstra. Hij deed het voorstel na stroef verlopen gesprekken met D66 en GroenLinks over bezuinigingen op de kinderopvang en het onderwijs.

Samsom was gekant tegen een bredere coalitie omdat hij vreesde linkse verworvenheden uit het Regeerakkoord kwijt te raken. Bovendien vond hij het veel te vroeg om te ‘capituleren’. Er is immers nog geen cruciaal plan gestrand in de Eerste Kamer.

Na een langdurig gesprek tussen Samsom en Pechtold in Scheveningen kwam er niets meer van de plannen terecht. Samsom maakte duidelijk dat D66 best veel kan bijsturen, maar wel vanuit de oppositiebankjes, schrijft de krant.

Gesprekken

Andere ingewijden zeggen dat Pechtold zijn hand heeft overspeeld door te roepen dat het Sociaal Akkoord van tafel moet. Dat was voor de coalitie onbespreekbaar.

Het CDA is in de gesprekken niet meer aan bod gekomen. Volgens bronnen werd vooral ‘zonder de partij, over de partij’ gesproken. Wel werd besproken wie CDA-leider Sybrand van Haersma Buma moest beïnvloeden. Hij wordt gezien als ‘niet voor rede vatbaar’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.