politiek

VVD-fractieleider Zijlstra: Sociaal Akkoord voor kabinet niet heilig

Door Shari Deira - 20 september 2013

Regeringspartij VVD sluit aanpassing van het akkoord tussen het kabinet en werkgevers en werknemers niet uit, als dat noodzakelijk is om steun te krijgen van de oppositie voor hervormingen.

VVD-fractieleider Halbe Zijlstra zegt dat in een interview met De Telegraaf, dat zaterdag verschijnt.

‘Voor mij is het belangrijk dat er een breed draagvlak is,’ zegt Zijlstra. ‘Maar er moeten ook besluiten worden genomen. Dat weten de sociale partners ook. Die hebben geen Sociaal Akkoord gesloten zodat daarmee geen besluiten worden genomen.’

Maatregelen

VVD en PvdA hebben geen meerderheid in de Eerste Kamer en moeten daarom steun zoeken bij de oppositie. Vooral D66-leider Alexander Pechtold heeft de afgelopen weken diverse keren aangegeven dat hij openstaat voor onderhandelingen met het kabinet, alleen moet het Sociaal Akkoord van tafel.

Pechtold vindt dat de maatregelen die het kabinet heeft afgesproken met de werkgevers- en werknemersorganisaties te langzaam worden doorgevoerd. Afgelopen zomer heeft hij al gesproken met het kabinet over steun van D66, maar dat leverde niets op. Ook het CDA heeft aangegeven goede maatregelen te willen steunen.

Fundament

PvdA-leider Diederik Samsom gaat er vanuit dat het Sociaal Akkoord niet wordt aangepast. Dat zegt een woordvoerder van de politicus zaterdag in reactie op de uitspraken van Zijlstra.
‘De PvdA is ervan overtuigd dat het sociaal akkoord met werkgevers en werknemers het stevige fundament blijft waarmee ook in de politiek breed draagvlak gevonden kan worden voor de verbeteringen van ontslagrecht, WW en pensioen,’ aldus de woordvoerder.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.