politiek

Weekers wil Eerste Kamer tegemoetkomen in pensioenplan

Door Anna Vossers - 24 september 2013

Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën (VVD) wil de Eerste Kamer tegemoetkomen door te kijken of hij zijn pensioenplannen nog kan aanpassen. Hij bestudeert of het geld oplevert als hij de aanvullende spaarregeling vrijwillig maakt.

Weekers gaat, in een poging om de pensioenplannen van het kabinet door de Eerste Kamer te loodsen, kijken of de pensioenopbouw voor sommige mensen richting 2 procent per jaar kan gaan.

Aanvullende spaarregeling

In het Regeerakkoord is afgesproken dat de jaarlijkse pensioenopbouw wordt verlaagd van 2,25 naar 1,75 procent. Dat zou een besparing van 3 miljard euro moeten opleveren.

Maar na fel verzet van de sociale partners trok het kabinet in een nieuw pensioenakkoord voor een compensatieregeling 250 miljoen euro uit, om de maatregel te verzachten. De jaarlijkse opbouw zou daarmee 1,85 procent moeten worden. De vakbonden en een deel van de oppositie zijn nog niet tevreden met de regeling, ze willen dat de opbouw minstens 2 procent blijft.

Als Weekers de daarvoor bedachte aanvullende spaarregeling niet verplicht oplegt, zullen er minder mensen gebruik van maken. Daarom blijft er volgens de staatssecretaris geld over voor een wat hogere pensioenopbouw.

Premies

Een ander probleem voor Weekers is dat oppositiepartijen eisen dat de pensioenpremies worden verlaagd. Weekers gaat hier echter niet over: de pensioenfondsen zijn de partijen die de premies omlaag kunnen halen.

Sommige pensioenfondsen zitten krap bij kas en voelen er daarom weinig voor om hun inkomsten te verlagen. Weekers zint op ‘drang’ om de fondsen toch over te halen. Als dat Weekers lukt, wil D66 misschien instemmen met de plannen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.