politiek

Wientjes: geen spelletjes pensioenakkoord

Door Tom Reijner - 08 september 2013

De Eerste Kamer dient het pensioenakkoord tussen VVD en PvdA te steunen. Het akkoord verdient niet de ‘schoonheidsprijs’, maar als de Eerste Kamer de pensioenafspraken verwerpt, komt het Sociaal Akkoord tussen het kabinet en de werkgevers- en werknemersorganisaties onder grote druk te staan.

Het Sociaal Akkoord zou dan zelfs kunnen sneuvelen, waarschuwt de voorzitter van de werkgeversorganisatie VNO-NCW Bernard Wientjes zondag in het televisieprogramma Buitenhof.

Spelletjes

Wientjes roept de Eerste Kamer op geen ‘politieke spelletjes’ te spelen rondom het pensioenakkoord. Als het akkoord niet doorgaat, brengt dat schade toe aan de Nederlandse economie, aldus de voorzitter.

Het pensioenakkoord, dat in de Tweede Kamer tot nu toe alleen steun kreeg van de coalitiepartijen VVD en PvdA, wordt naar verwachting deze week besproken in de Eerste Kamer. Het lijkt er op dat het akkoord geen meerderheid zal halen. Het CDA bijvoorbeeld vindt dat de pensioenvoorstellen fundamenteel moeten worden aangepast.

Wientjes pleit voor brede steun: hij wil dat de senatoren inzien dat het akkoord ‘enorm belangrijk is voor Nederland’ nu ons land ‘langzaam uit de crisis kruipt’.

Lastenverzwaringen

De voorzitter van VNO-NCW uitte in het televisieprogramma verder zijn zorgen over de voorgenomen belastingverhogende maatregelen van het kabinet. Hij zegt dat die lastenverzwaringen het prille economische herstel in Nederland kunnen verstoren.

Wientjes is tegen een nieuwe verhoging van de winstbelasting voor bedrijven, tegen de verlenging van de crisisheffing bij bedrijven, tegen de verhoging van accijnzen en tegen de beperking van fiscale voordelen voor kleine ondernemers. Volgens hem is er nu ‘enig licht aan het einde van de tunnel’. De VNO-voorzitter wil dat het kabinet ondernemers laat ondernemen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.