politiek

CPB stopt met volledige doorrekening verkiezingsprogramma’s

26 november 2013

Het Centraal Planbureau (CPB) gaat stoppen met het doorrekenen van alle punten uit de verkiezingsprogramma’s van politieke partijen. Maatregelen op de gebieden onderwijs, innovatie, wonen, bereikbaarheid, natuur, energie en klimaat en maatregelen onder de honderd miljoen euro worden niet meer doorgerekend.

Dat schrijft de nieuwe directeur van het CPB, Laura van Geest, in een brief aan de politieke partijen.

Uniek

‘De doorrekening van verkiezingsprogramma’s is uniek in de wereld en voorziet in een duidelijke maatschappelijke behoefte. Als CPB zijn we trots op dit product. Het moet wel inhoudelijk aan de maat blijven en organisatorisch behapbaar. Voor ons, maar ook voor u,’ schrijft Van Geest.

Het CPB berekent al sinds 1986 de plannen door die de politieke partijen opnemen in hun verkiezingsprogramma’s. Maar deze praktijk is nu te tijdrovend en te complex geworden.

Essentiële plannen

Het CPB zegt daarom alleen nog de essentiële plannen door te zullen rekenen. Op die manier zegt het planbureau ‘de kwaliteit te kunnen blijven waarborgen’. Dit betekent dat alle maatregelen waarmee minder dan 100 miljoen euro is gemoeid, niet door het CPB zullen worden bekeken.

Ook alles op het gebied van onderwijs, innovatie, wonen, bereikbaarheid, natuur, energie en klimaat zal onbelicht blijven. Het CPB gaat zich focussen op de gebieden overheidsfinanciën, koopkracht en werkloosheid.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.