politiek

GroenLinks-Statenlid Van Tulder treedt af na vernietigend rapport

22 november 2013

Margriet van Tulder stapt op als fractievoorzitter van GroenLinks en stopt als Statenlid in Limburg. Haar aftreden is een reactie op een rapport waarin werd vastgesteld dat Van Tulder zich schuldig heeft gemaakt aan belangenverstrengeling.

De GroenLinks-politicus maakte haar aftreden vrijdagavond kort na publicatie van het rapport bekend.

Belangenverstrengeling

Van Tulder was, naast Statenlid voor de provincie Limburg, ook directeur van de educatieve stichting Ithaka. Nadat eerder al miljoenen gemeenschapsgeld in de stichting waren gestoken, dreigde Ithaka afgelopen voorjaar alsnog failliet te gaan. Om dit te voorkomen, probeerde ze collega’s voor de wagen te spannen om een subsidie los te weken.

In juni stuurde ze een mail naar het CDA waarin ze aandacht vroeg voor de financiële problemen van Ithaka. Zij wilde dat het CDA steun zou uitspreken voor het educatiecentrum.

Het GroenLinks-Statenlid stelde zelf voor de motie te schrijven, die de partij zou kunnen indienen. Ze belde daarna met VVD-fractieleider Joost Akker met het verzoek de motie te steunen.

Invloed

Het rapport dat vrijdag werd gepubliceerd, liet geen misverstanden bestaan over de onrechtmatigheid van de acties van Van Tulder: ‘Ze heeft invloed uitgeoefend voor financiële steun waarbij zij een persoonlijk belang had. Onze conclusie kan niet anders luiden dan dat er sprake is van belangenverstrengeling.’

Van Tulder hield eerder vol dat er geen sprake is van belangenverstrengeling: ‘Ithaka dreigde om te vallen, daarbij zou ook veel gemeenschapsgeld verloren gaan.’ Van Tulder was vrijdag voor de redactie van Elsevier onbereikbaar voor commentaar.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.