politiek

Samsom en Dijsselbloem wilden Job Cohen nooit als partijleider

08 november 2013

PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom en minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA, Financiën) waren totaal verrast toen Job Cohen in maart 2010 lijsttrekker werd van hun partij. Ze zagen niets in een Haagse taak voor de toenmalige Amsterdamse burgemeester.

Toen Wouter Bos zijn opvolger Job Cohen aanwees, was Samsom ‘gefrustreerd’ en voorspelde Dijsselbloem ‘een enorme deceptie’, schrijft de Volkskrant.

Vermorzelen

Samsom en Dijsselbloem waren vertrouwelingen van Wouter Bos die tussen 2002 en 2010 partijleider was. In een boek over Samsom schrijft NRC-journalist Derk Stokmans, die de politicus sinds 2007 volgt, dat Samsom destijds niet begreep waarom een man van ‘de oudere generatie’ de partij zou moeten leiden.

De huidige fractievoorzitter en de minister van Financiën legden zich beiden neer bij de benoeming van Cohen, in de hoop dat hij zijn tegenstanders zou ‘vermorzelen’. Ondanks coaching van Samsom bij verkiezingsdebatten gebeurde dat niet: de PvdA behaalde bij de verkiezingen dertig zetels, één minder dan de VVD.

In 2011 werd de kritiek op Cohen openlijker, toen PvdA-voorzitter Lilianne Ploumen bij haar vertrek zei dat hij niet zichtbaar genoeg was en zich niet genoeg rekenschap gaf van de discussies binnen de partij.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.