politiek

Wilders reageert op premier: Rutte is bang en liegt

Door Servaas van der Laan - 23 november 2013

Premier Mark Rutte (VVD) liegt als hij zegt dat de PVV uit de Europese vrijhandelsassociatie wil stappen. De PVV heeft altijd aangegeven op economisch gebied met de landen van de Europese Unie (EU) te willen blijven samenwerken.

Dat is de reactie van PVV-leider Geert Wilders op de kritiek die premier Rutte zaterdag voor aanvang een VVD-congres uitte.

Doorgeschoten

Rutte zei daar dat Wilders te ver is doorgeschoten in zijn kritiek op Europa. Door uit de Europese Unie en uit de Europese vrijhandelsassociatie (EVA) te willen stappen, zou Wilders honderdduizenden Nederlandse banen riskeren.

Maar het is nooit de intentie geweest van de PVV om de handelsverdragen met andere EU-landen op te willen zeggen, zo laat Wilders weten. ‘Rutte is bang en liegt. We hebben altijd gezegd uit de EU maar in de EVA/EFTA en willen ook met EU-landen vrijhandelsverdragen sluiten,’ zegt de PVV-leider zaterdag.

Bangmakerij

Volgens Wilders maakt Rutte zich schuldig aan bangmakerij door te dreigen met banenverlies: ‘De kiezer is niet gek en zal Rutte niet geloven maar afstraffen in mei 2014. Nederlands hebben genoeg van Brussel.’

Zaterdag werd op het VVD-congres het Europese verkiezingsprogramma van de VVD en de kandidatenlijst voor de Europese parlementsverkiezingen vastgesteld. Uit een peiling bleek eerder dat VVD-stemmers de softe houding van de partij in de richting van Europa zat zijn.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.