politiek

‘Bijstandsmoeders hoeven toch niet te solliciteren’

Door Anna Vossers - 31 januari 2014

Alleenstaande bijstandsouders met kinderen tot vijf jaar hoeven niet te solliciteren. Dat heeft het kabinet met SGP, ChristenUnie en D66 afgesproken.

Dat heeft SGP-leider Kees van der Staaij vrijdag gezegd in een debat in het Nederlands Dagblad. De uitspraak is opvallend, omdat voor VVD en D66 de sollicitatieplicht juist een speerpunt is. Volgens de NOS hebben bronnen rondom het kabinet het bericht van Van der Staaij bevestigd.

Tegenprestatie

Maandag overleggen de partijen over de aanscherpingen van de Bijstandswet die staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA, Sociale Zaken) voorstelt. Zij wil de regels voor de bijstand strenger maken, met onder meer een verplichte tegenprestatie door bijstandstrekkers. Ook zouden gemeenten van Klijnsma vier weken moeten wachten voor zij een uitkering verstrekken.

Waarschijnlijk voeren de drie oppositiepartijen de druk op het kabinet op om die maatregelen te schrappen, en in plaats daarvan de gemeenten meer ruimte te geven om zelf te beslissen welke eisen zij stellen.

Taaleis

Klijnsma verzwakte onlangs al de taaleisen voor bijstandsontvangers. Zij moeten wel Nederlands leren, maar hoeven de taal niet volledig te beheersen om recht te hebben op een uitkering. In het Regeerakkoord was taalbeheersing nog een voorwaarde om bijstand te krijgen.

Volgens gemeenten is het onuitvoerbaar om mensen die geen Nederlands spreken uit te sluiten van de bijstand.

Volg Anna Vossers op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.