politiek

Burgemeester en wethouders Edam-Volendam naar huis gestuurd

Door Anna Vossers - 24 januari 2014

Minder dan twee maanden voor de gemeenteraadsverkiezingen is de coalitie van de gemeente Edam-Volendam gevallen. De plaatselijke politiek werd al langer lamgelegd door conflicten over onder meer de ontwikkeling van het dorpshart van Volendam en over de verhuizing van ambtenaren.

Het college viel in de nacht van donderdag op vrijdag na een lange vergadering, melden regionale media zoals RTV Noord-Holland.

Minderheid

VVD, PvdA en GroenLinks dienden een motie van wantrouwen in tegen het college, dat sinds mei vorig jaar een minderheidscollege van Volendam ’80 en CDA is, omdat een PvdA-wethouder opstapte na een geëscaleerde raadsvergadering over de verhuizingskwestie.

Het minderheidscollege zou ‘gebrekkig communiceren naar raad, ondernemers en bevolking’ over dit soort kwesties die zich al lang voortslepen, schrijft het Noordhollands Dagblad.

Fusiegemeente

Ook vindt de oppositie dat de burgemeester en wethouders het omstreden besluit ‘bewust traineert’. De gemeenten vormen al honderden jaren één gemeente. Sinds 1975 heten zij samen Edam-Volendam en verhuisden steeds meer onderdelen van de gemeente van Edam naar Volendam.

Om de Edammers tegemoet te komen zouden ambtenaren daarom naar een historisch Edammer pand moeten verkassen, waar vroeger het Hoogheemraadschap zat. Volendamse ambtenaren zouden daar geen zin in hebben.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.