politiek

Forse kritiek op Weekers in toeslagendebat

Door Anna Vossers - 29 januari 2014

Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën (VVD) wuift volgens oppositieleden de problemen rond het uitbetalen van toeslagen weg. Zij uiten woensdag forse kritiek op Weekers in een Kamerdebat.

Kamerleden vrezen dat Weekers en zijn ambtenaren niet goed samenwerken. Meerdere leden van de oppositie onderstreepten woensdag dat Belastingdienstmedewekers geregeld anoniem lekken naar de media over problemen bij de uitvoering van het toeslagenbeleid.

Fout op fout

Zo werd vorige week bekend dat de afgelopen maanden niet alle toeslagen zijn uitbetaald, omdat de overgang naar een systeem waarin mensen nog maar één rekeningnummer mogen gebruiken voor de Belastingdienst niet soepel verloopt. Een ambtenaar zei anoniem tegen RTL Nieuws dat de Belastingdienst ‘fout op fout’ stapelt.

Ongemak

Volgens Weekers hebben de 100.000 burgers die nog geen toeslagen hebben ontvangen zelf fouten gemaakt, en is het nieuwe systeem er om fraude te voorkomen. Vorige week zei hij nog dat deze verandering nu eenmaal leidt tot ‘enig ongemak’.

SP-Kamerlid Arnold Merkies verweet Weekers dat hij de schuld bij de toeslagenontvangers zelf legt. Hij vroeg de VVD-bewindsman zijn woorden terug te nemen. Volgens GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver was de opmerking ‘volledig losgezongen van de werkelijkheid’.

VVD-Kamerlid Helma Neppérus nam het op voor haar partijgenoot Weekers. Neppérus noemt het toeslagensysteem, waarbij 70 procent van de bevolking recht heeft op een toeslag, ‘bizar’ en vindt het goed dat Weekers fraude probeert te bestrijden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.