politiek

Gegevens Amsterdamse bijstandsontvangers weer online

Door Servaas van der Laan - 23 januari 2014

Privé-gegevens van Amsterdamse bijstandsontvangers hebben tot donderdagavond laat op de site van de gemeente gestaan. Wethouder Pieter Hilhorst (PvdA) liet de gegevens woensdag van de site halen, maar ze verschenen donderdagmiddag weer online.

De Amsterdamse D66-lijsttrekker Jan Paternotte wees Hilhorst er dinsdag op dat een rapport over de miljoenenblunder met de woonkostenbijdrage privé-gegevens bevatte van Amsterdammers die recht hebben op die bijdrage. Het rapport stond toen al een week op de site van de gemeente.

Gewoon online

Hilhorst liet het rapport toen offline halen, maar Alex Ringeling van website retecool.com en fractiemedewerker van Red Amsterdam wees er donderdagavond via Twitter op dat het bestand gewoon weer te downloaden was.

De woordvoerder van Hilhorst liet aan elsevier.nl weten dat het bestand donderdagmiddag per ongeluk door de raadsgriffie weer online is gezet. Een medewerker die niets over de privacygevoeligheid van het rapport wist, zette het stuk gewoon weer op de site.

Geen communicatie

Blijkbaar wordt er binnen de raadsgriffie niet gecommuniceerd. De woordvoerder van Hilhorst sprak van een ‘fout die nooit had mogen gebeuren’. Hij belooft dat het bestand voortaan offline zal blijven.

In december keerde de Amsterdamse Diens Belastingen ten onrechte miljoenen te veel aan woonkostenbijdrage uit. Die fout kost de gemeente naar schatting 1,5 miljoen euro.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.