politiek

Kamermeerderheid: korter partneralimentatie na echtscheiding

Door Shari Deira - 29 januari 2014

Moet een partner na een scheiding twaalf jaar alimentatie betalen? Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt van niet. Alleen hoe lang de maximale alimentatieduur dan zou moeten zijn, daarover zijn de partijen het nog niet eens.

Woensdag bleek dat een ruime meerderheid van de Tweede Kamer de maximale alimentatieduur wil verkorten.

Huwelijk

Voormalig PVV-Kamerlid Louis Bontes wil het maximum verlagen van twaalf naar vijf jaar, maar de meeste fracties hebben moeite met de uitwerking van het wetsvoorstel van Bontes.

Hij zou te weinig rekening houden met de positie van niet-werkende oudere partners bij een scheiding. De kans dat zij na een lang huwelijk een baan vinden en in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien, is klein zeggen VVD, PvdA en D66.

De drie fracties werken aan een eigen wetsvoorstel om de alimentatietermijn te verkorten, waarin zij meer rekening houden met de situatie van oudere partners. De kans dat de Tweede Kamer dat voorstel aanneemt, is groter.

Kinderen

De maximale alimentatieduur verschilt per situatie. Als een huwelijk niet langer dan vijf jaar heeft geduurd en er zijn geen kinderen in het spel, dan is de maximale duur even lang als de duur van het huwelijk.

Bovendien eindigt de alimentatieplicht als de ex-partner gaat hertrouwen, samenwonen of met iemand anders een geregistreerd partnerschap aangaat.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.