politiek

Meerderheid Kamer is voor makkelijker ontslaan ambtenaren

Door Tom Reijner - 30 januari 2014

De meeste ambtenaren raken hun speciale status kwijt. Voortaan krijgen ze een gewoon arbeidscontract, zoals werknemers in andere sectoren. Daardoor zijn zij bijvoorbeeld minder beschermd tegen ontslag.

Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer van VVD, PvdA, CDA en D66 steunt een initiatiefwetsvoorstel van CDA en D66 om de rechtspositie van ambtenaren en gewone werknemers gelijk te trekken, bleek donderdag in een debat over de kwestie. Dinsdag wordt het wetsvoorstel in stemming gebracht.

Uitzonderingen

Voor een aantal ambtenaren gelden de nieuwe regels niet. De politie, defensiepersoneel en ambtenaren binnen de rechterlijke macht hoeven niet bang te zijn dat zij eenvoudiger worden ontslagen. Dat geldt ook voor bestuurders van zelfstandige bestuursorganen als het UWV en de Nederlandsche Bank, maar ook de zogeheten Hoge Colleges van Staat waar onder meer Eerste en Tweede Kamerleden onder vallen.

Enkele partijen wilden aan die uitzonderingspositie ook de griffiers, opsporingsbeambten en het gevangeniswezen toevoegen. Maar het CDA en D66 vinden dat niet nodig.

Overleg

De vakbonden zeggen dat minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) volgens de wet verplicht was met hen te overleggen over de maatregelen. Maar het CDA, D66 en de minister vinden dat staatsrechtelijk niet juist. ‘We moeten wetgeving niet afhankelijk maken van overleg met de bonden,’ zegt CDA-Kamerlid Eddy van Hijum.

Ook de ChristenUnie wilde overleg met de bonden, nadat de partij dinsdag al om uitstel van het besluit had gevraagd. ChristenUnie-leider Arie Slob wilde graag nog eens praten over aanpassingen van het voorstel. Hij wil dat gevangenispersoneel wordt uitgezonderd, omdat deze werknemers onder het ‘geweldsmonopolie van de overheid’ vallen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.