politiek

Minister Opstelten wil niets weten van gereguleerde wietteelt

Door Servaas van der Laan - 31 januari 2014

‘Al komen er tien manifesten, het antwoord blijft vol overtuiging nee,’ zegt minister van Justitie en Veiligheid Ivo Opstelten (VVD) over het wiet-manifest van dertig gemeenten die zelf wiet willen gaan telen. De minister voelt niets voor een regulering van de wietteelt in Nederland.

Tegen de NOS zegt Opstelten dat de gemeenten met zijn standpunt moeten leren leven. ‘Ik ga erover en zij niet.’

Export

De minister denkt dat regulering de illegale wietteelt niet uit zal bannen omdat 80 procent van die teelt is bestemd voor de export.

Opstelten zegt het Openbaar Ministerie en de politie aan zijn zijde te hebben, alleen de gemeenten willen niet meewerken.

Regulering

Vrijdag ondertekenden burgemeesters en vertegenwoordigers van dertig gemeenten onder aanvoering van VVD-prominent Fits Bolkestein een manifest waarin wordt opgeroepen op gereguleerde wietteelt mogelijk te maken.

De gemeenten hebben veel moeite met de kronkel in de wet die verkoop van wiet mogelijk maakt, maar de teelt verbiedt. De burgemeester hopen dat Opstelten hier iets tegen gaat doen.

Kind van vijf

‘De minister heeft alle initiatieven te gemakkelijk van tafel geveegd’, zegt burgemeester Paul Depla van Heerlen vrijdag. ‘Dit wordt niet meer geaccepteerd. Een kind van 5 begrijpt dat de huidige situatie onhoudbaar is. Alleen de minister lijkt dat niet te begrijpen.’

Vooral de zuidelijke gemeenten hebben veel last van drugscriminaliteit. Criminelen huren huizen van nietsvermoedende burgers en beginnen er een wietplantage of drugslab (voor xtc). Dit levert niet alleen levensgevaarlijke situaties op, het kost gedupeerde burgers vaak ook vele duizenden euro’s.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.