politiek

Opnieuw gerommel met toeslagen: Kamer eist uitleg van Weekers

Door Servaas van der Laan - 23 januari 2014

De anti-fraudemaatregelen bij het toeslagensysteem hebben voor chaotische taferelen gezorgd bij de Belastingdienst. D66, GroenLinks en het CDA eisen uitleg van staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD).

De Belastingtelefoon stond de laatste weken roodgloeiend, meldt RTL Nieuws donderdag.

Fout op fout

Veel mensen zijn bezorgd omdat ze de toeslag die zij horen te ontvangen niet krijgen overgemaakt. Een ambtenaar zegt tegen het nieuwsprogramma dat de Belastingdienst ‘fout op fout’ stapelt.

‘Mensen worden aan het lijntje gehouden. De achterstanden zijn zo groot dat we elke keer zeggen: binnen tien dagen krijgt u uw geld. Maar als die tien dagen voorbij zijn, komen er steeds weer tien dagen bij. Medewerkers zijn het spuugzat om onzin te verkopen,’ zegt de anonieme ambtenaar. Volgens de medewerker hangen sommige mensen huilend aan de telefoon omdat ze in de betalingsproblemen komen.

Anti-fraudemaatregelen

Weekers erkent dat de afgelopen maanden niet alle toeslagen zijn uitgekeerd. Dit komt volgens de VVD’er omdat de Belastingdienst enkele strenge maatregelen heeft genomen om fraudepraktijken, zoals de Bulgarenfraude, te voorkomen.

Zo kunnen mensen nu nog maar één rekeningnummer gebruiken bij de fiscus. Zij hebben hierover een brief gekregen. Wie niet reageert, krijgt geen toeslag uitgekeerd, legt Weekers uit. ‘Mensen moeten inderdaad zelf in actie komen. Krijgen ze een brief van de belastingdienst: reageer daar dan op. Ga geen andere dingen opsturen, zorg dat je het formulier goed invult,’ zegt Weekers.

Niet genoeg

Maar D66-Kamerlid Wouter Koolmees en zijn GroenLinks-collega Jesse Klaver vinden de uitleg niet voldoende. De Kamerleden willen met de staatssecretaris in debat over de achterstanden bij de fiscus.

Volgens CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt gaat het om een maatregel die een jaar geleden al is genomen maar die vermoedelijk slecht is uitgevoerd. Volgens de CDA’er is de Belastingtelefoon in de problemen gekomen door een combinatie van fouten. Zo zijn er fouten gemaakt bij de voorlopige aanslagen, de oldtimerregels en nu ook met de toeslagen. ‘Als dat niet binnen een paar weken is opgelost, gaat dat samenvallen met de aangiftedruk (voor 1 april aangifte doen) en hebben we een zeer serieus probleem,’ laat het Kamerlid in een reactie weten. Omtzigt heeft schriftelijke vragen ingediend die hij voor het Vragenuurtje van dinsdag beantwoord wil zien.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.