politiek

Opvolger van Weekers wordt dit weekend bekendgemaakt

Door Anna Vossers - 30 januari 2014

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) weet nog niet wie Frans Weekers (VVD) opvolgt als staatssecretaris van Financiën. Weekers stapte op nadat hij het draagvlak in de Tweede Kamer verloor in het debat over problemen bij de uitbetaling van toeslagen.

Pas in het weekend wordt duidelijk wie Weekers opvolgt. Dijsselbloem noemt het vertrek van de staatssecretaris ‘zuur’, met name omdat Weekers moest opstappen, terwijl hij juist probeerde een einde te maken aan de toeslagenfraude.

Nog geen opvolger

‘Als er iemand gemotiveerd was om fraude aan te pakken, was het Frans Weekers. Dat heeft hij ook van het begin af aan gedaan toen hij op Financiën zat. Dus het is gewoon heel zuur dat hij dan nu het bijltje erbij neer moet gooien,’ zei Dijsselbloem in de nacht van woensdag op donderdag.

Vannacht bespraken Dijsselbloem, Weekers, premier Mark Rutte (VVD), PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom en VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra het ontslag. Voorlopig neemt Dijsselbloem de taken van Weekers waar.

‘Ik weet dat de Belastingdienst zeer gemotiveerd is en blijft om het lek boven te krijgen en de fraude aan te pakken. Dus dat gaan we vanaf morgen weer doen,’ zei Dijsselbloem.

Gedoogpartijen

Weekers dient vandaag zijn ontslag in bij de Koning. Hij moest zich in de Tweede Kamer verdedigen voor de fouten van de Belastingdienst bij het uitbetalen van toeslagen. Kamerleden werden tijdens het debat steeds geïrriteerder door antwoorden van de staatssecretaris, die meerdere keren geen antwoord had op vragen over de kwestie.

Weekers werd nog wel gesteund door de coalitiepartijen VVD en PvdA, maar de partijen die het kabinet de facto gedogen sinds het Herstakkoord, D66, ChristenUnie en SGP, waren uiterst kritisch over het optreden van de VVD’er. Ook wilde de PvdA dat Weekers elke week zou melden hoeveel mensen nog steeds geen toeslag hadden gekregen.

Tweede vertrekkende bewindspersoon

De 46-jarige Weekers was staatssecretaris sinds oktober 2010. Daarvoor was hij bijna twaalf jaar Kamerlid. Hij is de tweede staatssecretaris in het kabinet Rutte-II die opstapt. Het kabinet zat net een maand toen staatssecretaris van Economische Zaken Co Verdaas (PvdA) moest aftreden.

De VVD zou al meerdere kandidaten op het oog hebben. Onder meer VVD-Kamerleden Mark Verheijen (37) en Mark Harbers (44) worden genoemd als mogelijke opvolgers.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.