politiek

‘Pechtold belde Zijlstra over onhoudbaarheid positie Weekers’

Door Shari Deira - 30 januari 2014

D66-leider Alexander Pechtold belde VVD-fractieleider Halbe Zijlstra over de positie van staatssecretaris Frans Weekers (VVD, Financiën). Pechtold zei tegen Zijlstra dat de positie van Weekers voor de oppositie onhoudbaar was geworden.

Het telefoongesprek was kort voor aanvang van de tweede termijn van het debat met Weekers, zeggen ingewijden donderdag. Binnen de VVD wordt het telefoongesprek ontkend en wordt gezegd dat Weekers zelf signalen heeft opgepikt dat de oppositie van hem af wilde.

Oppositie

De oppositiefracties hadden afgesproken dat zij een motie van wantrouwen zouden indienen tegen de bewindsman. Het verweer van Weekers over de problemen met toeslagen vond de oppositie dermate zwak, dat de staatssecretaris niet langer kon aanblijven.

Weekers, ingeseind door Zijlstra, hield vervolgens de eer aan zichzelf en kondigde zijn vertrek aan. Pechtold was de aangewezen persoon om Zijlstra te bellen vanwege de rol die D66 speelt, als grootste ‘constructieve’ oppositiefractie.

Koning

Het is nog steeds niet duidelijk wie Weekers gaat opvolgen. De naam van VVD-Kamerlid Mark Harbers wordt genoemd, de financieel woordvoerder van de VVD-fractie en eerder wethouder van Rotterdam.

Weekers zal vandaag zijn ontslag aanbieden aan koning Willem-Alexander. Premier Mark Rutte (VVD) dankte zijn partijgenoot voor zijn grote inzet de afgelopen jaren. Hij respecteert het besluit van Weekers.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.