politiek

PvdA wil gemeenten laten experimenteren met wietteelt

Door Shari Deira - 24 januari 2014

De PvdA vindt dat gemeenten zelf moeten kunnen uitzoeken of regulering van wietteelt een manier is om de overlast en de criminaliteit die met de teelt gepaard gaan, in te perken. De partij gaat daarmee in tegen de lijn van het kabinet.

‘De minister moet het verhaal van de gemeenten serieus nemen,’ zegt PvdA-Kamerlid Marith Rebel tegen nrc.next.

Rebel stelt voor om te experimenteren met het reguleren van wietteelt en het leveren van wiet aan coffeeshops. Ze loopt daarmee vooruit op het manifest van enkele burgemeesters en wethouders die willen experimenteren.

Export

Minister Ivo Opstelten (VVD, Veiligheid en Justitie) gaf in december al aan dat het geen zin heeft om op een legale manier hennep te telen. Het merendeel van de hennep die in Nederland wordt geteeld, is namelijk voor de export.

‘Noch de illegale plantages, noch de achterliggende (georganiseerde) criminaliteit zullen met het reguleren van de teelt voor de coffeeshops verdwijnen,’ zegt Opstelten.

Burgemeester Rob van Gijzel (PvdA) van Eindhoven neemt hier geen genoegen mee. Hij wil namens tientallen verantwoordelijke burgemeesters en wethouders een manifest aanbieden aan het kabinet. Zij worden gesteund door enkele partijprominenten als Frits Bolkestein (VVD) en Job Cohen (PvdA).

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.