politiek

‘PvdA zorgde voor wachtgeld voor stelend ex-raadslid Van der Roest’

Door Tom Reijner - 17 januari 2014

Hoewel de partijlijn anders voorschrijft, heeft de PvdA-fractie in de Utrechtse gemeenteraad ingestemd met een wachtgeldregeling voor stelend ex-PvdA-raadslid Bert van der Roest. D66 en VVD probeerden tevergeefs te voorkomen dat de uitkering werd toegekend.

Dat zou blijken uit uitspraken die werden gedaan tijdens het presidium, een vergadering van alle fractievoorzitters die elke zes weken bij elkaar komen, schrijft De Telegraaf vrijdag.

Advies

De PvdA Utrecht adviseerde Bert van der Roest eerder om toch vooral af te zien van zijn recht op wachtgeld. Ook voorzitter van de landelijke PvdA Hans Spekman meldde dat hij het wachtgeld voor het stelende raadslid ‘ongepast‘ vond. Maar de partij zou  tijdens het presidium het ongenoegen niet hebben geuit.

Volgens fractievoorzitter Ruben Post voldeed Van der Roest aan alle bepalingen. ‘Wij gaan niet over het al dan niet toekennen van wachtgeld,’ zegt Post.

Ophef

Van der Roest, die veel geld stal uit de kas van daklozenkrant Straatnieuws, maakt aanspraak op ruim 7.000 euro wachtgeld. Volgens zijn woordvoerder heeft hij het geld nodig om van te leven, omdat hij geen beroep kan doen op een bijstandsuitkering en omdat hij door de ophef al zijn werk is kwijtgeraakt. Het voormalige raadslid weigerde te luisteren naar Spekman en zijn oud-fractiegenoten en vroeg de uitkering toch aan.

Straatnieuws zegt dat Van der Roest 40.000 euro gestolen uit de kas van de krant. Het voormalig raadslid houdt het zelf op een veel lager bedrag. Een externe boekhouder heeft volgens hem geconstateerd dat er 14.000 euro is ontvreemd.

Niet bereid

Het ex-raadslid zei in oktober vorig jaar dat dat bedrag intussen is overgemaakt naar de daklozenkrant. Dinsdag bleek dat de krant toch aangifte doet tegen Van der Roest, omdat hij niet bereid lijkt te zijn het door hem gestolen geld aan de daklozenkrant terug te betalen.

De oorzaak lijkt een geschil over het gestolen bedrag. De stichting en Van der Roest zouden het daarover maar niet eens worden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.