politiek

Staatssecretaris Frans Weekers (VVD) stapt op

Door Tom Reijner - 29 januari 2014

Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) heeft woensdagavond laten weten dat hij opstapt. Hij zei dat hij onvoldoende draagvlak in de Tweede Kamer voelt, terwijl dat volgens hem wel noodzakelijk is als staatssecretaris die gaat over de Belastingdienst.

Dat zegt hij na een lang debat in de Tweede Kamer vanavond.

Daarin beloofde hij een onderzoek naar het functioneren van de Belastingdienst in te stellen, om zo toekomstige problemen bij de uitbetaling van toeslagen te voorkomen.

De oppositiepartijen vroegen zich af of Weekers nog wel het benodigde gezag had om mogelijke problemen in de toekomst tegen te gaan. Zij gaven aan daarin geen vertrouwen te hebben. De staatssecretaris heeft nog voor een mogelijke motie van wantrouwen besloten zijn ontslag aan te kondigen.

Huurtoeslag

In het Kamerdebat over de problemen bij de uitbetaling van toeslagen door de Belastingdienst bleek dat in totaal vijftienduizend personen in december geen huurtoeslag hebben gekregen omdat van hen geen bankrekening bij de Belastingdienst bekend was.

Voor de Kamer was dit nieuwe informatie, maar Weekers zei dat het in de brief stond die hij eerder vandaag aan de Kamer stuurde. Vanwege de onduidelijkheid daarover werd het debat onmiddellijk – en opnieuw – geschorst. De staatssecretaris liep naar zijn ambtenaren, die achter in de Kamer zaten, zodat zij hem advies konden geven.

Fraude

Weekers kwam vandaag niet voor het eerst in de problemen. Vorig jaar mei overleefde hij maar net een debat over de fraude die Bulgaarse bendes pleegden met Nederlandse toeslagen. Zeven oppositiepartijen steunden toen een motie van wantrouwen.

Ook kwam hij 2012 in opspraak vanwege zijn banden met de omstreden oud-wethouder Jos van Rey (VVD) die verdacht wordt van ambtelijke corruptie.

De 46-jarige Weekers was staatssecretaris sinds oktober 2010. Daarvoor was hij bijna twaalf jaar Kamerlid. Hij is de tweede staatssecretaris in het kabinet Rutte-II die opstapt. Het kabinet zat net een maand toen staatssecretaris van Economische Zaken Co Verdaas (PvdA) moest aftreden. Hij zou gesjoemeld hebben met declaraties in zijn vorige functie van gedeputeerde in Gelderland.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.