politiek

Stelende PvdA’er keert terug als Statenlid ondanks protesten

Door Servaas van der Laan - 29 januari 2014

‘Gewoon omdat het staatkundig kan,’ daarom keert de voor fraude veroordeelde Bahattin Erbas woensdag terug als Statenlid in Zuid-Holland voor de PvdA. Zijn partij zit met Erbas in de maag en doet er alles aan om hem weg te krijgen.

Twee jaar lang declareerde hij als Statenlid in Den Haag vervalste rekeningen voor nooit geleverde diensten. Diefstal heet dat in het wetboek voor strafrecht.

In 2012 veroordeelt de rechtbank in Den Haag de PvdA’er tot een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van een half jaar. Ook moest hij 40.000 euro terugbetalen aan de gemeente.

Turkse lobby

De PvdA zette Erbas bij de Provinciale Statenverkiezingen in 2011 aanvankelijk op een onverkiesbare plek. Maar dankzij een Turkse lobby werd Erbas met voorkeursstemmen toch gekozen.

Vanwege de geconstateerde fraude dwong de PvdA hem zijn zetel in te leveren, maar nu Statenlid Eline van den Boogaard vertrekt, eist de veroordeelde fraudeur haar plekje op.

Alle volgens de regels

‘Allemaal staatkundig mogelijk,’ zegt Erbas in een reactie tegen De Telegraaf. Over fatsoen moeten anderen maar oordelen vindt hij.

De PvdA is alles behalve blij met Erbas die woensdag als Statenlid wordt beëdigd en is een interne procedure gestart tegen hun partijgenoot. Fractievoorzitter Ron Hillebrand wil dat het landelijke PvdA-bestuur Erbas uit de fractie zet en royeert als lid van de PvdA.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.