politiek

Teeven: nu geen rol voor mij in zaak Volkert van der Graaf

Door Tom Reijner - 28 januari 2014

In de zaak rond de vrijlating van Volkert van der Graaf, de moordenaar van Pim Fortuyn, is op dit moment geen rol weggelegd voor staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD).

De staatssecretaris vindt dat hij ‘op gepaste afstand’ moet blijven, zegt hij dinsdagavond tijdens een debat in de Tweede Kamer over de zaak.

Prematuur

Het zou nu ‘volstrekt prematuur’ zijn te spreken over de vervroegde voorwaardelijke vrijlating van de veroordeelde moordenaar later dit jaar. Het woord is nu eerst aan het Openbaar Ministerie (OM). Als het OM daarna een ‘voornemen’ bekendmaakt over Van der Graaf, dan is er is mogelijk nog een rol voor Teeven.

Hij zou dan  de mogelijkheid van uitstel van voorwaardelijke vrijlating kunnen aankaarten, omdat er dan ‘interpretatieruimte’ kan zijn.

Proefverlof

Eerder vandaag werd bekend dat het OM opnieuw onderzoek gaat doen naar Van der Graaf. Dat zou moeten aantonen hoe het met zijn psychische toestand is gesteld en hoe groot de kans is dat hij weer de fout ingaat.

De moordenaar van Fortuyn komt naar verwachting in mei vervroegd vrij, omdat hij er dan tweederde van zijn gevangenisstraf heeft op zitten.

Van der Graaf is intussen al met proefverlof is geweest, terwijl Teeven tegen het proefverlof was. De Raad voor de Strafrechttoepassing dwong de staatssecretaris alsnog in te stemmen met het verlof.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.