politiek

Aftapdebat: PvdA en VVD steunen minister Plasterk

Door Servaas van der Laan - 11 februari 2014

In de Tweede Kamer vecht minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) voor zijn politieke toekomst. De PvdA-fractie wekte woede op bij de oppositie door bij aanvang van het debat al het vertrouwen in de minister uit te spreken. Ook de VVD is lief voor de minister.

‘Ik denk dat het goed gaat komen. Ik heb er alle vertrouwen in,’ zei PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt bij aanvang van het debat tegen D66-Kamerlid Gerard Schouw.

Recourt geeft toe dat de minister, samen met de inlichtingendiensten, een verkeerde aanname heeft gemaakt. Maar de PvdA’er vindt dat deze fout de minister moet kunnen worden vergeven. Daarmee leken de vragen van Recourt aan de minister meer op een verdedigingspleidooi namens de minister.

Kwaad bloed

De houding van Recourt zette kwaad bloed bij de oppositiepartijen. SP-Kamerlid Ronald van Raak noemde het ‘merkwaardig’ dat de PvdA blijkbaar nu al de afloop van het debat lijkt te kennen.

De oppositiepartijen laten duidelijk zien de minister niet zomaar met zijn ‘borrelpraat’ weg te laten komen. ‘Het gaat hier om de minister die verantwoordelijk is voor de nationale inlichtingen- en veiligheidsdiensten, niet om zomaar een of andere semi-deskundige,’ zegt CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg.

Staatsgeheim

PVV’er Martin Bosma wil weten waarom Plasterk informatie die hij aan journalisten verstrekt plotseling transformeert in staatsgeheim.

‘Waarom wordt de borrelpraat bij Nieuwsuur staatsbelang? Waarom vindt deze minister journalisten belangrijker dan onze Kamer?’ vraagt Bosma zich af. Recourt zei van de minister te willen weten welke afweging bij het verklaren van staatsgeheim is gemaakt.

VVD

VVD-Kamerlid Klaas Dijkhoff was kritischer dan zijn PvdA-collega Recourt. De VVD’er zei dat Plasterk ‘voorzichtiger’ had moeten zijn in zijn uitspraken over het werk van de inlichtingendiensten.

Toch was Dijkhoff ook wel lief voor Plasterk door te zeggen dat hij zich ‘de druk voor kon stellen’. ‘Helaas heeft hij zich met het scheermes van Ockham in de vingers gesneden,’ zei Dijkhoff. Dat Plasterk en Hennis op 22 november besloten de eerdere fout van Plasterk niet in het openbaar te corrigeren, zei Dijkhoff te kunnen begrijpen. ‘Dat is een afweging die moet worden gemaakt puur op oog van operationele veiligheid.’ De VVD’er zei dat zijn partij in beginsel er geen voorstander van is om zaken rond de nationale veiligheid in de openbaarheid te brengen.

Het debat is geschorst voor de dinerpauze. Om kwart over acht zal minister Plasterk met zijn antwoorden komen in de tweede termijn.

Bekijk hier het debat

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.