politiek

Binnen PvdA opnieuw protest tegen asielbeleid van Teeven

Door Shari Deira - 10 februari 2014

Binnen de PvdA is er opnieuw protest gaande tegen het vreemdelingenbeleid van staatssecretaris Fred Teeven (VVD, Asiel). Er is een motie in voorbereiding die het vastzetten van kinderen van asielzoekers afwijst.

Aanstaande zaterdag is het partijcongres van de PvdA en dan wordt er waarschijnlijk gestemd over de motie van Sander Terphuis, die eerder ook het verzet leidde tegen de strafbaarstelling illegaliteit, meldt de Volkskrant maandag.

Kinderen

Met de motie wil Terphuis een duidelijk signaal geven aan de Tweede Kamerfractie van de PvdA. ‘Het is afschuwelijk dat kinderen in de cel worden gezet als ze met het vliegtuig Nederland binnenkomen,’ zei Terphuis tijdens het debat de Volkskrant op zondag.

‘Dit is het toppunt van de schending van mensenrechten: kleine onschuldige kinderen opsluiten.’ Teeven zegt dat het ‘te simpel’ is om te zeggen dat kinderen niet mogen worden opgesloten.

Prostitutie

Volgens de staatssecretaris mogen kinderen niet uit het zicht verdwijnen als ze zonder reisdocumenten het land binnenkomen. Jonge meisjes kunnen zo eenvoudig het land worden binnengesmokkeld en in de prostitutie belanden, waarschuwt Teeven.

‘Misschien zijn de volwassenen met wie ze reizen niet de ouders, maar mensensmokkelaars.’ Eerder zei Teeven al dat hij wil voorkomen dat gezinnen in de illegaliteit verdwijnen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.