politiek

ChristenUnie dreigt met intrekken steun aan kabinet

25 februari 2014

De ChristenUnie wil niet meer met het kabinet samenwerken als de strafbaarstelling van illegaliteit doorgaat. De steun van de ChristenUnie voor dat Herfstakkoord en andere afspraken is niet meer vanzelfsprekend als het kabinet vasthoudt aan het plan om illegaliteit strafbaar te stellen.

Dat zei ChristenUnie-leider Arie Slob dinsdagavond in het tv-programma EenopEen. Hij gaf aan dat hij zich zeer geërgerd had aan uitspraken van staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) die aangaf dat eerst ‘het zuur en dan het zoet’ komt, daarmee verwijzend naar de afspraken over het kinderpardon en het strafbaar maken van illegaliteit.

Zuur

‘Het kinderpardon gaat om kinderen die soms helemaal vernederlandst waren en het land uit moeten. Dan praat je toch niet over als zuur als een aantal mag blijven. En om mensen die hier illegaal zijn strafbaar te maken, het zoet te noemen. Ik vind dat je zo niet over mensen mag spreken,’ vindt Slob.

Hij hoopt dat het kabinet ‘bij zinnen komt en dat van uitstel afstel zal komen, anders zal het schade opleveren’.

Geweten

De voorman van de ChristenUnie weet niet hoe het nu verder moet met de samenwerking met het kabinet, die hij in oktober vorig jaar aanging met D66 en de andere kleine christelijke partij, SGP.

Voor Slob is het strafbaar stellen van illegaliteit een ‘gewetenskwestie’. Het zal volgens hem betekenen ‘wij niet meer zo afspraken met het kabinet kunnen maken als we hebben gedaan’.

Ook sloot hij niet uit dat de partij in de Eerste Kamer misschien tegen voorstellen stemt die het in de Tweede Kamer nog van steun voorzag.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.