politiek

D66 en PvdA werken aan herstel onderlinge verhouding

Door Anna Vossers - 12 februari 2014

D66-leider Alexander Pechtold heeft gebeld met PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom, die boos is dat D66 een motie van wantrouwen heeft ingediend tegen minister Ronald Plasterk (PvdA, Binnenlandse Zaken). Volgens ingewijden was het een ‘goed gesprek’.

Donderdag gaan de twee nogmaals met elkaar in gesprek bij een kopje koffie om de onderlinge verhouding te herstellen.

PvdA

Volgens Samsom gaf het debat dinsdag geen aanleiding voor de motie van wantrouwen, omdat Plasterk goed had uitgelegd dat hij de Tweede Kamer wettelijk niet kon informeren, toen hij ontdekte dat Nederlandse inlichtingendiensten 1,8 miljoen sets metadata van telefoongesprekken hadden verzameld.

‘Hoe kun je een minister wegsturen omdat hij zich aan de wet houdt?’ was volgens een ingewijde de redenering van Samsom. Kort nadat de motie was verworpen, zei hij al in de media dat hij deze ‘volstrekt onbegrijpelijk‘ vond.

D66

Pechtold vond niet dat Plasterk het in het debat goed deed, en stelde zelfs dat de minister de Tweede Kamer ‘bewust maanden op het verkeerde been gezet’ had en geprobeerd had zich achter het staatsbelang te verschuilen.

Het is voor het kabinet van belang om D66 te vriend te houden, omdat deze partij de coalitie samen met SGP en ChristenUnie kan helpen aan een meerderheid in de Eerste Kamer. Pechtold zei woensdagochtend al dat de gebeurtenissen niets veranderen aan de opstelling van D66.

Volg Anna Vossers op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.