politiek

Gemeenten verhullen grondverliezen met boekhoudkundige trucs

Door Servaas van der Laan - 10 februari 2014

Met het oog op de komende gemeenteraadsverkiezingen verhullen gemeenten in Nederland op grote schaal verliezen op aangekochte grond met boekhoudkundige trucs. Wethouders spelen mooi weer door de verliezen onder een andere post op de balans te zetten.

Dat schrijft Het Financieele Dagblad op basis van jaarrekeningen van gemeenten.

Verliezen wegschuiven

Veel gemeenten moeten miljoenen afschrijven op in betere tijden aangekochte grond. Door de economische crisis zijn veel bouwprojecten afgeblazen en daalde de waarde van de grond.

Die verliezen zijn in verkiezingstijd niet populair en wethouders die verantwoordelijk zijn voor financiën, schuiven ze daarom maar weg.

Rentekosten

Venlo, Nijmegen en Heerenveen verschoven hun verliezen naar de toekomst. Daarnaast verlagen gemeenten rentekosten voor bouwprojecten.

Grondexploitaties in onder meer Almere, Eindhoven en Alkmaar worden daardoor plotseling minder verlijslijdend of zelfs winstgevend. Hoewel de trucs twijfelachtig en soms zelfs tegen de regels zijn, keuren toezichthouders en accountants ze goed.

Topje van de ijsberg

Volgens Paul Hofstra van de Rekenkamer Rotterdam zijn de boekhoudtrucs slechts ‘het topje van de ijsberg’: ‘Wijzigingen als een lagere rekenrente zijn nog redelijk zichtbaar voor raadsleden, maar er zijn ook ingrepen die veel minder zichtbaar zijn.’

Volgens schattingen van Deloitte houden gemeenten miljarden euro’s buiten de boeken via speciale constructies.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.