politiek

Hans Spekman haalt uit naar VVD en D66 op PvdA-congres

Door Shari Deira - 15 februari 2014

PvdA-voorzitter Hans Spekman heeft tijdens het congres van de partij uitgehaald naar VVD en D66. Landelijk werkt zijn partij samen met VVD en D66, maar in de gemeenten verwacht Spekman weinig van deze twee partijen.

Volgens Spekman snijden VVD en PvdA in de verkiezingsprogramma’s voor de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart te veel in armoedebestrijding en volkshuisvesting. ‘D66 wil de helft van de sociale woningbouw afschaffen,’ zegt Spekman.

Portemonnee

De PVV en Leefbaar-partijen maken volgens hem onderscheid tussen mensen op grond van afkomst, maar VVD en D66 doen dat op grond van hun portemonnee en postcode omdat door bezuinigingen op sociale woningbouw weer arme en rijke wijken in steden ontstaan.

Spekman benadrukte dat zijn kritiek op D66 niet is ingegeven door de motie van wantrouwen die D66-leider Alexander Pechtold deze week indiende tegen minister Ronald Plasterk (PvdA, Binnenlandse Zaken).

Motie

De relatie tussen PvdA en D66 kwam deze week onder druk te staan vanwege de  ingediende motie. PvdA-leider Diederik Samsom noemde het ‘volstrekt onbegrijpelijk’ dat Pechtold de motie indiende, omdat Plasterk al een verklaring had afgelegd en zijn excuses had aangeboden.

Samsom en Pechtold hebben donderdag en vrijdag met elkaar gesproken om de lucht te klaren. Toch kwamen er berichten naar buiten op basis van ingewijden dat er in het kabinet een ‘crisisachtige situatie‘ was ontstaan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.