politiek

‘Hoogendijk deed alles om vechtende LPF’ers bijeen te houden’

Door Servaas van der Laan - 14 februari 2014

Voormalig Elsevier-hoofdredacteur Ferry Hoogendijk deed er alles aan om de vechtende leden van Lijst Pim Fortuyn (LPF) bijeen te houden. Maar ook Hoogendijk kon niet voorkomen dat het kabinet met de LPF in 2002 door politieke ruzie ten onder ging.

Dat zegt oud-fractievoorzitter en politie leider Mat Herben in een reactie op het overlijden van Hoogendijk.

Op de bres

‘Hoogendijk is in de beeldvorming ten onrechte neergezet als een van de veroorzakers van de val van het kabinet-Balkenende I, maar hij stond juist altijd op de bres voor het in stand houden van dat kabinet,’ zegt Herben.

De LPF vormde samen met het CDA en VVD een kabinet tussen juli en oktober 2002. Door interne ruzies binnen de LPF viel het kabinet al na tachtig dagen.

Opvolger

Herben was fractievoorzitter bij het aantreden van het kabinet, maar legde deze functie na een maand alweer neer. Hij vroeg Hoogendijk hem op te volgen, maar die weigerde. ‘Het was erg jammer dat Ferry me niet wilde opvolgen. Hij liet me weten: “ik heb het 14 dagen dagen gedaan en het is geen leuke baan”. Herben onderstreept dat Hoogendijk hoe dan ook vocht voor het bijeenhouden van de LPF.

Vrijdag overleed Hoogendijk op tachtigjarige leeftijd in zijn woonplaats Naarden. Hoogendijk was al geruime tijd ernstig ziek. Lees hier het laatste interview van Hoogendijk in weekblad Elsevier.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.