politiek

Kabinet ontziet Wajongers, plannen meer richting wensen PvdA

Door Shari Deira - 03 februari 2014

Staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA, Sociale Zaken) komt jonggehandicapten die een Wajonguitkering hebben tegemoet. Klijnsma wil voorkomen dat Wajongers na herkeuring in de bijstand terechtkomen.

Klijnsma schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat gemeenten meer ruimte krijgen om ‘maatwerk’ te leveren. De maatregelen van de Wet Werk en Bijstand worden een half jaar uitgesteld en treden pas 1 januari in werking.

Tegenprestatie

Klijnsma heeft maandag gesproken met de coalitiefracties VVD en PvdA en oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP. De partijen hebben afgesproken dat Wajongers na een herkeuring niet zomaar in de bijstand komen, maar hun Wajonguitkering mogen behouden met een korting van 5 procent.

Verder heeft Klijnsma afspraken gemaakt over de tegenprestatie die bijstandsontvangers zouden moeten leveren. De verplichte tegenprestatie blijft in de wet, maar gemeenten mogen zelf bepalen hoe zij deze vormgeven. Bijstandsmoeders hebben volgens de wijzigingen geen sollicitatieplicht meer.

De plannen zijn na onderhandelingen met D66, ChristenUnie en SGP volgens Klijnsma iets opgeschoven in de richting van de wensen van de PvdA.

Herkeuring

Eerder deze maand eiste de FNV dat het kabinet de herkeuring van ruim 200.000 jonggehandicapten zou uitstellen tot er voor hen uitzicht is op werk. FNV-voorman Ton Heerts zei niet tegen het principe te zijn van de herkeuring, maar hij had wel moeite met het tempo van het kabinet.

Om de tegenprestatie voor bijstandontvangers, die sommige gemeenten nu al eisen, was ook veel te doen. Eind vorig jaar klaagden bijstandontvangers in Amsterdam over de tegenprestatie die zij moesten leveren. Deze zouden ‘zinloos en vernederend’ zijn.

Volg Shari Deira op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.