politiek

Koning benoemt Wiebes tot staatssecretaris van Financiën

Door Tom Reijner - 04 februari 2014

Koning Willem-Alexander heeft Eric Wiebes (VVD) benoemd tot staatssecretaris van Financiën. Om 14.00 uur zal de opvolger van Frans Weekers op Paleis Noordeinde ter beëdiging door de koning worden ontvangen.

Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst dinsdag.

Crisismanager

De naam van de vijftigjarige Amsterdamse wethouder Wiebes circuleerde al enige tijd. Maandag melden bronnen in de Haagse politiek dat hij naar verwachting de nieuwe staatssecretaris zou worden.

De VVD’er moet de problemen bij de Belastingdienst oplossen. Waarschijnlijk is de keuze op hem gevallen omdat hij bekendstaat als een crisismanager. Hij heeft geen ervaring in de Haagse politiek.Eerder had Wiebes een hoge functie op het ministerie van Economische Zaken en was hij jarenlang consultant bij adviesbureau McKinsey.

Aanpak

In de hoofdstad wordt Wiebes geprezen voor zijn aanpak van de problemen met de Noord/Zuidlijn, de metrolijn die Amsterdam-Noord moet verbinden met de rest van de stad.

VVD Amsterdam laat weten dat zij ‘zeer trots’ zijn op hun partijgenoot. ‘Zijn vertrek is een verlies voor Amsterdam maar een aanwinst voor Den Haag,’ zegt lijsttrekker en wethouder Eric van der Burg. De VVD heeft besloten geen opvolger voor Wiebes voor te dragen voor de resterende periode van het college, aangezien de gemeenteraadsverkiezingen aanstaande zijn.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.