politiek

Liedjes, dieren en poppen: de zes knulligste campagnefilmpjes

Door Anna Vossers - 21 februari 2014

PvdA-fractievoorzitter Jannes Talens is woedend om een filmpje van de gemeente Tynaarlo, waarin waarnemend burgemeester Piet Adema (ChristenUnie) zogenaamd wordt gehinderd door een fotograaf. De PvdA’er vindt het filmpje ‘zeer amateuristisch’ en vindt het niet kunnen dat de gemeente zoiets verspreidt.

Dat schrijft Dagblad van het Noorden.

Terwijl volgens onderzoeksbureau TNS NIPO de interesse in gemeentepolitiek lager dan ooit is, proberen partijen en gemeenten kiezers te lokken met filmpjes zoals die van Tynaarlo. De gemeente Tynaarlo is niet de enige die rare filmpjes plaatst in campagnetijd. Elsevier.nl zette zes opvallende campagnefilmpjes op een rij.

Sullig politiek koortje gaat viral

De lokale partij Sint Anthonis Nu in de Peel in Brabant is één van de vele partijen die dit jaar kiezers proberen over te halen met een ‘ludiek’ lied. Maar bij weinig partijen leidde dat tot zoveel hits.

Een gepensioneerde basisschoolleraar schreef het nummer Stem nu voor later, dat onverwacht viral ging en op YouTube al veertigduizend keer is bekeken, vooral om de knulligheid ervan. Ter vergelijking: de gemeente Sint Anthonis heeft nog geen twaalfduizend inwoners. Lijsttrekker Ad de Kort vindt de campagne nu al geslaagd, zei hij in het AD. Bekijk het filmpje hier.

Playbacken

Niet elke partij is zo muzikaal als Sint Antonis Nu. Dat is niet voor alle partijen een reden om muziek dan maar helemaal te negeren in de campagne.

GroenLinks Zeist libdubt het campagneliedje Droom met me mee over een stad vol bijen, zon en warmte. VVD Noordwijk grijpt terug op een klassieker en playbackt We built this city.

Bekijk en het GroenLinks-filmpje hier en het VVD-filmpje hier .

Apen en poppen

Een ander ‘ludiek’ filmpje is dat van de PvdA in het Noord-Hollandse Waterland, die de kiezers neerzet als dieren die massaal op de PvdA stemmen. Bekijk het filmpje hier.

PvdA Tilburg laat het woord aan twee poppen, Ferry en Fred, die alle mogelijke clichés over politiek nog eens herhalen. Na drie minuten komt de verlossing namens kandidaat Tine van de Weyer: bent u wel politiek betrokken, stem dan op de PvdA. Bekijk het filmpje hier.

LPF goes sciencefiction

De LPF Eindhoven heeft niet gekozen voor acteren, playbacken of zingen, maar dat wil niet zeggen dat de partij geen gevoel voor drama heeft.

Bekijk hier bombastische LPF-filmpje.

Volg Anna Vossers op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.