politiek

Niet Amerika maar Nederland tapte 1,8 miljoen gesprekken

Door Tom Reijner - 05 februari 2014

Het kabinet is met nieuwe informatie gekomen over het onderscheppen en delen van informatie tussen Nederlandse en Amerikaanse veiligheidsdiensten. Naar nu blijkt, was het Nederland dat 1,8 miljoen telefoontjes onderschepte en niet de Amerikanen.

De berichten zijn onderschept door de Nationale SIGINT Organisatie, de organisatie die radio- en satellietcommunicatie afluistert voor de AIVD en de MIVD.

Dat had plaats in het kader van terrorismebestrijding en militaire operaties in het buitenland,’ blijkt woensdag uit een brief van de ministers Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) en Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie, VVD) aan de Tweede Kamer.

Satelliettelefoontjes

Maar Plasterk wil wel benadrukken dat het hier niet gaat om gesprekken of sms’jes tussen Nederlandse mobiele telefoontjes. Het zou gaan om ‘niet-kabelgebonden’ communicatie.

Daarbij moet onder meer worden gedacht aan gesprekken, berichten of mail via satelliettelefoons of via radioverkeer. De inhoud van die gesprekken is niet afgetapt. Het verzamelen van de data moet patronen in beeld brengen: wie belt met wie en hoe vaak

Gelekte documenten

De conclusies in de brief, die door de Kamer niet werd verwacht, zijn tegengesteld aan eerdere uitspraken van Plasterk.

In oktober vorig jaar zei de minister dat de gelekte documenten van de National Security Agency er mogelijk op wezen dat de Amerikaanse dienst op grote schaal telefoongesprekken van Nederland onderschepte. ‘Nader onderzoek’ heeft nu geleid tot een heel andere conclusie.

Enquête

D66 vindt het onvermijdelijk dat er een parlementaire enquête komt over het afluisteren van telefoondata, zegt Kamerlid Gerard Schouw in reactie op de brief.

De partij wil opheldering van Plasterk. ‘Keer op keer komen nieuwe feiten aan het licht,’ zegt Schouw. Tot dusver heeft D66 geen meerderheid voor een enquête.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.