politiek

Onderzoek naar doodsbedreigingen VVD-politici Heemskerk

Door Tom Reijner - 05 februari 2014

Het Nederlands Forensisch Instituut doet onderzoek naar doodsbedreigingen aan het adres van VVD-politici van de gemeente Heemskerk. De dreigbrieven worden onderzocht op vingerafdrukken en DNA-sporen.

Dat schrijft De Telegraaf woensdag op basis van directe betrokkenen bij de affaire die heeft geleid tot het instorten van de lokale VVD-afdeling in de Noord-Hollandse gemeente.

Ruzies

Maandag werd bekend dat de VVD-afdeling vanwege de bedreigingen en interne ruzies niet zal meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart.

De bedreigingen zijn mogelijk intern geuit. VVD-wethouder Ellen van Tongeren ontving dreigbrieven die bestaan uit A4’tjes die met krantenletters zijn beplakt. Zij heeft intussen aangifte gedaan.

Onder de pet

De politici in Heemskerk zeggen zich enorm in de steek gelaten te voelen door het landelijke partijbestuur. ‘De VVD wilde niet dat dit landelijk bekend zou raken, hebben wij begrepen,’ zeggen VVD’ers die anoniem willen blijven. ‘We moesten het hier onder de pet houden, omdat niemand zat te wachten op een nieuw schandaal.’

Fred Beemer, de voormalige partijvoorzitter van de VVD-afdeling in Heemskerk, is ervan overtuigd dat de kandidatenlijst is gemanipuleerd. ‘Ik ben niet voor niets afgetreden. Wanneer het ledental plotseling met 50 procent toeneemt en van grote invloed is op de kandidaatsstelling, dan is dat opvallend.’

Een integriteitscommissie onder leiding van VVD-politicus en lid van de Raad van State Jan-Kees Wiebenga neemt de conflicten bij de plaatselijke partijafdeling onder de loep. Hij moet onderzoeken wat er precies aan de hand is.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.