politiek

Opstelten stuurt voorstel ‘lokpuber’ naar Raad van State

Door Tom Reijner - 25 februari 2014

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) maakt de inzet van een zogeheten ‘lokpuber’ mogelijk in een nieuw wetsvoorstel. Hij stuurt dat voorstel voor advies naar de Raad van State.

Dat laat zijn ministerie dinsdagavond weten.

Wijziging

Opstelten kondigde vorig jaar aan dat hij de politie meer mogelijkheden wil geven om het zogenoemde ‘grooming’ van pedoseksuelen tegen te gaan. ‘Grooming’ betekent dat een kind op internet door een pedoseksueel wordt verleid tot een ontmoeting.

Hij wilde daartoe nog voor Kerst de wet wijzigen, zodat het mogelijk zou worden om door lokpubers verzameld bewijs in de rechtszaal te gebruiken.

De rechter wees de inzet van een lokpuber echter af, waarop de minister nu dus met een nieuw voorstel komt. Na het advies van de Raad van State kan het voorstel naar de Tweede Kamer.

Kritiek

De voorgestelde inzet van lokpubers leidde in oktober vorig jaar nog tot stevige kritiek van advocaat Sidney Smeets van Spong Advocaten.

De inzet van lokpubers kan tot ‘uitlokking’ leiden en dat mag volgens het Nederlandse strafrecht helemaal niet, zei de advocaat in Elsevier. ‘Nederland kent helemaal geen intentiestrafrecht. Het strafrecht reageert op daden; het treedt niet preventief op bij intenties.’

De discussie over lokpubers laaide opnieuw op na de arrestatie van Frank R. uit Cuijck begin oktober. Hij verzamelde gedurende acht jaar 26.000 filmpjes, 144.000 foto’s en seksueel getinte chatgesprekken met tieners.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.