politiek

Oud-burgemeester Wolfsen moet getuigen over weggepest gezin

Door Tom Reijner - 20 februari 2014

De Utrechtse oud-burgemeester Aleid Wolfsen (PvdA) moet als getuige opdraven in een rechtszaak. De rechtbank in Utrecht wil hem horen over een Marokkaans gezin dat in 2011 werd weggepest uit de Utrechtse nieuwbouwwijk Leidsche Rijn.

De getuigenis is op 24 maart, besloten de rechters donderdag.

‘Het gezin keerde terug toen Wolfsen beloofde dat ze veilig waren, zegt de advocaat van de familie, Yehudi Moszkowicz. ‘Maar na terugkeer gingen de belagingen gewoon verder. In het tv-programma Nieuwsuur zei Wolfsen dat hij had gegarandeerd dat het gezin veilig was, maar hij ontkende toen we hem aansprakelijk stelden. De rechtbank vindt dat hij daarom onder ede moet worden gehoord, laat de advocaat weten.

Brandstichting

Het gezin heeft de gemeente Utrecht voor de rechter gesleept voor een schadevergoeding. De vader, hoogzwangere moeder en hun beide kinderen vertrokken in 2011 halsoverkop uit de wijk vanwege aanhoudend getreiter door buurtjongeren van Marokkaanse afkomst.

Het gezin kreeg te maken met diefstal, bedreiging, bekladding, vernieling en brandstichting. Eerder werd in dezelfde wijk een homostel weggepest, vermoedelijk door leden van diezelfde jeugdgroep.

Druk

Wolfsen is eind vorig jaar afgetreden. Tijdens zijn burgemeesterschap van 2008 tot 2013 stond hij verschillende keren onder grote politieke druk, onder meer door beschuldigingen van niet kordaat optreden van de burgervader in de zaak van de weggepeste families.

De PvdA’er heeft al een nieuwe baan: voorzitter van de Raad van Toezicht bij de rechtenorganisatie voor artiesten en producenten Sena.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.