politiek

Oud-minister Els Borst (81) overleden

Door Anna Vossers - 10 februari 2014

Voormalig minister van Volksgezondheid Els Borst (D66) is maandag onverwachts overleden in haar woonplaats Bilthoven. Borst is 81 jaar geworden. Zij zou zijn gevonden onder verdachte omstandigheden.

Borst is maandagavond dood aangetroffen in de garage bij haar huis, naast een auto. De politie heeft haar dood bevestigd. De omgeving is afgezet om te onderzoeken wat er is gebeurd.

Minister en vicepremier

Els Borst werd geboren op 22 maart 1932 in Amsterdam. Zij studeerde geneeskunde en werkte als arts, hoogleraar, directeur van het Universiteitsziekenhuis van Utrecht en als vicevoorzitter van de Gezondheidsraad.

Vanaf de oprichting van D66 in 1968 was zij lid van die partij. Borst was namens D66 vanaf 1994 minister van Volksgezondheid in de kabinetten Paars-I en -II. In het tweede Paarse kabinet was zij tevens vicepremier.

Euthanasie, embryonderzoek en donorsysteem

Borst maakte als minister euthanasie wettelijk mogelijk, net zoals medisch-wetenschappelijk onderzoek met embryo’s. De D66’er voerde ook het huidige donorstelsel in, waarbij burgers vanaf achttien jaar wordt gevraagd of ze na hun dood organen en weefsels willen afstaan aan zieken.

Borst kwam onder vuur te liggen door problemen met budgetoverschrijdingen, wachtlijsten, perikelen in de thuiszorg en problemen rond arbeidsvoorwaarden. Deze leidden tot verhitte discussies in de Tweede Kamer en in het kabinet. Ze bleef politiek echter overeind.

Sinds december 2012 was zij minister van Staat. Borst was afgelopen weekend nog op het D66-congres in de Amsterdamse Beurs van Berlage.

Reacties

D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold heeft op Twitter laten weten dat hij ‘intens verdrietig’ is vanwege het onverwachte overlijden van de politicus. D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven twittert dat zij het overlijden van Borst ‘onvoorstelbaar’ vindt – Borst discussieerde zaterdag nog ‘levendig’.

 

 

 

 

 

Volg Anna Vossers op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.