politiek

Pechtold begrijpt emotionele reactie van Samsom wel

Door Shari Deira - 12 februari 2014

D66-leider Alexander Pechtold snapt wel waarom zijn PvdA-collega Diederik Samsom zo stellig reageerde op de motie van wantrouwen tegen minister Ronald Plasterk (PvdA, Binnenlandse Zaken). ‘Wij hebben gisteren een andere afweging gemaakt dan de coalitie.’

Samsom zei na afloop van het urenlange debat in de Tweede Kamer dat hij de motie van wantrouwen, die door het overgrote deel van de oppositie werd gesteund, ‘volstrekt onbegrijpelijk’ vond.

Emoties

Pechtold was de indiener van de motie en kreeg steun van PVV, SP en CDA. De coalitiepartijen VVD en PvdA steunden de motie niet, net als de kleinere christelijke partijen ChristenUnie en SGP.

Volgens Samsom gaf het debat geen aanleiding voor de motie van wantrouwen, omdat Plasterk goed had uitgelegd waarom hij de Tweede Kamer niet kon informeren toen hij ontdekte dat hij eerder foutieve informatie had verstrekt.

‘Wij hebben gisteren een andere afweging gemaakt,’ zegt Pechtold. ‘Dat roept emoties op en dat begrijp ik persoonlijk wel na zo’n lang debat, diep in de nacht.’

Akkoorden

Wat Pechtold betreft staan de afspraken die D66, ChristenUnie en SGP hebben gemaakt met het kabinet nog recht overeind, ondanks de kritiek op het optreden van Plasterk. De drie partijen hebben al diverse akkoorden gesloten met het VVD en PvdA.

Plasterk heeft tijdens het debat zijn excuses aangeboden voor het foutief informeren over de afluisterpraktijken. Hij heeft toegezegd voortaan foutieve informatie te rectificeren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.