politiek

Plasterk blijft aan ondanks breed gesteunde motie van wantrouwen

Door Anna Vossers - 12 februari 2014

Na uren debatteren heeft D66 in de nacht van dinsdag op woensdag een motie van wantrouwen tegen minister Ronald Plasterk (PvdA, Binnenlandse Zaken) ingediend. Bijna de voltallige oppositie steunt de motie. Plasterk treedt niet af, maar belooft zijn uiterste best te doen het vertrouwen te herwinnen.

Met de breed ondertekende, maar verworpen motie heeft Plasterk het vertrouwen van de oppositie verloren. Coalitiepartijen PvdA en VVD hebben de motie niet ondertekend, net zo min als de ChristenUnie en de SGP.

Plasterk maakte eerder in het debat zijn excuses voor het foutief informeren over de aftappraktijken van de inlichtingendiensten. In de tweede termijn beloofde hij voortaan foutieve informatie te rectificeren.

Verschuilen

Maar voor D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold is dat niet genoeg: ‘Ministriële verantwoordelijkheid betekent meer dan excuses maken,’ zei hij. Pechtold vindt dat de minister verantwoordelijkheid moet nemen, ‘ook voor keuzes in het verleden’.

Plasterk heeft volgens Pechtold de Kamer ‘bewust maanden op het verkeerde been gezet’ en geprobeerd zich achter het staatsbelang te verschuilen. ‘Het vertrouwen is geschaad,’ zei de D66-leider bij het indienen van de motie.

PVV-fractievoorzitter Geert Wilders noemde Plasterks fout ‘ijdelheid, ijdelheid, ijdelheid’. CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma deed ook een duit in het zakje: ‘Deze minister sprak wanneer hij moest zwijgen en zweeg toen hij moest spreken,’ aldus de CDA’er.

Coalitie

De coalitiepartijen blijven achter Plasterk en ook achter zijn VVD-collega Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie) staan. PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom steunt zijn partijgenoot, die heeft volgens hem ‘afwegingen in het belang van Nederland en de veiligheidsdiensten gemaakt’. Samsom heeft nog steeds ‘vol vertrouwen in de beide ministers‘.

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra sluit zich bij Samsom aan. Hij erkent dat het optreden van Plasterk ‘onhandig’ was, maar vindt het voldoende dat hij zijn fouten ‘ruiterlijk erkend’ heeft, zijn excuses ervoor heeft aangeboden en heeft beloofd dat zoiets niet meer zal gebeuren.

Volg Anna Vossers op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.