politiek

Plasterk en Hennis maken zich geen zorgen om hun positie

Door Anna Vossers - 07 februari 2014

Minister Ronald Plasterk (PvdA, Binnenlandse Zaken), die onder vuur ligt voor de manier waarop hij de Tweede Kamer en het publiek heeft ingelicht over afluisterpraktijken van de inlichtingendiensten, voelt zich gesteund door het kabinet. Ook zijn VVD-collega minister Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie) maakt zich geen zorgen over haar positie.

Dat zeiden zij vrijdag voor de ministerraad. Het was de eerste keer dat Plasterk in het openbaar sprak sinds ophef ontstond over de NSA-kwestie. Uit een brief aan de Tweede Kamer bleek woensdag dat niet zoals hij eerder had beweerd de Amerikanen, maar de Nederlandse inlichtingendiensten 1,8 miljoen metadatabestanden aftapten.

Plasterk wilde niet inhoudelijk ingaan op de zaak. Of hij volgende week nog minister is, is aan de Tweede Kamer, zei de PvdA’er: ‘Ach, je weet het nooit helemaal in de politiek.’

Vragenlijst

De Tweede Kamer heeft een lijst van bijna tachtig vragen over de AIVD en MIVD aan Plasterk en zijn collega minister Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD, Defensie) gestuurd. De ministers moeten die vragen dinsdag voor het debat over de inlichtingendiensten beantwoorden. Plasterk heeft beloofd deze allemaal te beantwoorden, hoewel ze volgens hem niet allemaal goed zijn.

Donderdag werd bericht dat Hennis en de AIVD Plasterk eind vorig jaar hadden gewaarschuwd terughoudend te zijn in zijn uitingen over de afluisterkwestie, maar Plasterk negeerde de adviezen. Zijn woordvoerder ontkent.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.