politiek

Plasterk negeert boosheid van D66 over verzwegen rapport

Door Tom Reijner - 14 februari 2014

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) wijst nieuwe kritiek van D66 op zijn functioneren van de hand. De minister zegt dat het vernietigende rapport over de besturen van de eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba pas in april naar de Tweede Kamer wordt gestuurd.

Dat is geheel volgens afspraken met de Kamer, zegt de minister. Dat D66, na het spionagedebat waarin Plasterk een motie van wantrouwen overleefde, opnieuw boos op hem is, laat hij van zich afglijden. ‘Pluk een roos, zet hem op je hoed dan ben je morgen weer goed. Dit is echt gewoon afgesproken met de Tweede Kamer.’

Bureau

Eerder vroegen D66 en SP om opheldering bij de minister om het rapport, dat maanden op zijn bureau zou hebben gelegen. Daarbij zou Plasterk de conclusie dat Rijksvertegenwoordiger Wilbert Stolte (CDA) moest worden ontslagen, hebben genegeerd.

De minister zond het rapport, dat al in november af was, pas (vertrouwelijk) naar de Tweede Kamer nadat het Antilliaans Dagblad erover had geschreven. Het rapport werd vervolgens gelekt naar BNR radio.

In het rapport staat het advies dat Stolte ‘zo spoedig mogelijk’ moet worden vervangen door een nieuwe Rijksvertegenwoordiger. Plasterk legde deze conclusie naast zich neer en besloot dat Stolte zijn termijn tot mei 2014 kan uitzitten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.