politiek

Plasterk noemt zijn uitspraak ‘zeer onverstandig’ en biedt excuses aan

Door Anna Vossers - 11 februari 2014

Minister Ronald Plasterk (PvdA, Binnenlandse Zaken) heeft zijn excuses gemaakt aan de Tweede Kamer, omdat hij foute informatie heeft doorgegeven. ‘Ik had dat niet moeten doen,’ zei Plasterk dinsdagavond.

‘Ik kijk er als volgt op terug: ik vond het van groot belang om naar buiten te treden om te melden dat de AIVD niet tegen de wet Nederlandse telefoongesprekken afluisterde,’ zegt Plasterk. Plasterk zei op 30 oktober dat het niet de Nederlandse veiligheidsdiensten waren die 1,8 miljoen data over telefoongesprekken hadden verzameld. Dat bleek later onjuist.

Excuses

De minister noemt zijn uitspraken ‘beslist zeer onverstandig van mij’. De PvdA’er geeft zijn fout expliciet toe: ‘Ik had dat niet moeten doen, een niet-vaststaande verklaring opperen, dat was een verkeerde keuze.’

Plasterk zegt sorry tegen de Tweede Kamer: ‘Ik bied u dan ook hiervoor mijn excuses aan.’ De minister vindt achteraf dat hij er ‘helemaal niet’ over had moeten beginnen.

Waarschuwingen

Plasterk ontkent dat de AIVD en zijn collega minister Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD, Defensie) hem voor de uitzending van Nieuwsuur hebben gewaarschuwd. Maar ze hebben wel degelijk op terughoudendheid aangestuurd.

‘De AIVD heeft mij niet afgeraden naar Nieuwsuur te gaan, de AIVD heeft wel gezegd dat de informatie niet vaststond,’ zegt Plasterk.

Hennis had op 30 oktober niet andere informatie dan hij, zegt Plasterk. Na de uitzending van 30 oktober heeft Hennis hem in algemene zin gewaarschuwd, en dat was niet de eerste keer: Zij zei volgens de PvdA’er: ‘Hoe minder er gepraat wordt over de geheime diensten, hoe beter.’ Ook na een eerdere uitzending van Pauw en Witteman had Hennis hem al dit advies gegeven, aldus Plasterk.

Snowden

Plasterk stelt dat in de weken van zijn uitspraken heel Europa op het verkeerde been werd gezet door de onthullingen van de Amerikaan Edward Snowden. Er ontstond volgens hem ook een beeld van ‘permanent beuken’ op de AIVD die mogelijk Nederlandse burgers zou afluisteren. Plasterk wilde dat beeld corrigeren, maar ging te ver door te speculeren.

Plasterk verdedigt zich dinsdag samen met Hennis tegen beschuldigingen dat zij de Kamer verkeerd hebben geïnformeerd over het aftappen van metadata. De oppositie heeft een motie van wantrouwen achter de hand.

Volg Anna Vossers op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.