politiek

Premier Rutte blij met ontspannen optreden koningspaar in Sotsji

Door Servaas van der Laan - 14 februari 2014

Premier Mark Rutte (VVD) is erg te spreken over het optreden van koning Willem-Alexander en koningin Máxima bij de Olympische Winterspelen in Sotsji. Ook het biertje dat ze met de Russische president Vladimir Poetin dronken was in de ogen van de premier ‘prima’.

Dat zei Rutte vrijdag na afloop van de ministerraad.

Biertje

De premier wist dat het koningspaar Poetin in Sotsji zou treffen. Het biertje dat de koning en koningin met de Russische president dronken was ‘prima’. De premier is dan ook ‘zonder meer positief’ over de ontmoeting.

De kritiek op de uitbundige aanmoedigingen van het koningspaar in de richting van de oranje sporters begrijpt Rutte niet. ‘Laten we nou blij zijn dat we een koning en koningin hebben die echt van sport houden,’ zei de premier.

Onbegrijpelijke kritiek

Koning Willem-Alexander en zijn vrouw Máxima waren de eerste dagen trouwe supporters van de Nederlandse schaatsers die de ene medaille na de andere binnensleepten. Volgens critici gedroegen zij zich meer als schaatsfans dan las koning en koningin.

Rutte wijst die kritiek resoluut van de hand. ‘Ik heb ook gezien hoe motiverend het is voor de sporters om die enorme betrokkenheid te voelen. Dan zit er ergens een zeurpiet die zegt dat de koning met een heel somber hoofd, in driedelig grijs pak met een horlogeketting op de tribune moet zitten. Ik begrijp er echt helemaal niets van

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.