politiek

PvdA-leider Diederik Samsom denkt niet aan opstappen

Door Servaas van der Laan - 14 februari 2014

PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom zal niet opstappen als zijn partij bij de komende gemeenteraadsverkiezingen flinke verliezen te verwerken krijgt. Een vroegtijdig vertrek komt in de ogen van Samsom het huidige kabinet niet ten goede.

Dat zei Samsom vrijdag bij Pauw & Witteman.

Geen scenario-Van Aartsen

In 2006 legde VVD-leider Jozias van Aartsen zijn functie neer toen de resultaten bij de gemeenteraadsverkiezingen tegenvielen. Dat scenario laat Samsom voorbij gaan indien de PvdA lokaal electorale verkiezingen te verwerken krijgt volgende maand.

‘Ik ben positiever over een goede afloop dan de rest merk ik. Maar nee, een vertrek is uitgesloten omdat dit de stabiliteit van het kabinet niet ten goede zal komen,’ zei Samsom.

Ergernis

Eerder sprak Samsom over zijn ergernis die hij deze week uitte in de richting van D66-leider Alexander Pechtold. Samsom vond het niet eerlijk dat in de motie van wantrouwen tegen minister Ronald Plasterk (PvdA) de commissie stiekem werd betrokken waar tegen de minister zich niet kan verdedigen omdat dit om geheime informatie gaat.

Maar de kou is volgens Samsom nu uit de lucht, ‘koffie doet wonderen’ en de verhouding met D66 is weer hersteld. Samsom zei dat het een goed recht is van oppositiepartij D66 om kritisch te zijn op het kabinet.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.