politiek

PvdA-ministers niet van plan om uit EU te stappen

Door Tom Reijner - 06 februari 2014

Zowel minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) als zijn partijgenoot, minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans ziet niets in het idee om de Europese Unie (EU) te verlaten. Daarbij wijzen zij op het belang van de EU voor Nederland.

Timmermans zegt donderdag in een reactie op het rapport van het Londense onderzoeksbureau Capital Economics dat het hem een ‘bijzonder slecht idee’ lijkt.

Het is volgens hem ‘ingewikkeld om aan te tonen dat loskoppelen van je belangrijkste markt economische winst zou opleveren. Driekwart van onze export gaat naar EU-landen.’

Avonturen

Dijsselbloem sluit zich bij dat standpunt aan. ‘Er is geen enkele aanleiding om ons in nieuwe avonturen te storten. Ik zou daar zeer tegen zijn.’

Daarbij wijst hij op het belang dat Nederland zou hebben bij de gemeenschappelijke munt en de interne markt met ‘makkelijke handel’. Bovendien staat de eurozone er een stuk beter voor dan een paar jaar geleden, zegt Dijsselbloem. Verder wil hij nog eens benadrukken dat Wilders’ standpunt over Europa bekend is, en dat ‘hij dit onderzoek erbij heeft besteld’.

Bangmakers

Eerder vandaag werden de resultaten gepubliceerd uit het rapport dat werd uitgevoerd in opdracht van de PVV. Daaruit kwamen een aantal opmerkelijke conclusies.

Als Nederland afscheid neemt van de EU kan dit bijvoorbeeld een economische groei veroorzaken die ons land in geen jaren meer heeft gezien.

PVV-leider Geert Wilders liet het rapport maken om ‘bangmakers’ over een EU-vertrek de mond te snoeren. ‘Volgens premier Rutte komt het gras op de kades van de Rotterdamse haven te staan. Maar we zouden juist miljarden meer verdienen dan nu,’ zegt Wilders.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.