politiek

PvdA voelt niets voor verlaging inkomstenbelasting

Door Servaas van der Laan - 28 februari 2014

Zoals verwacht steunt de PvdA het plan van D66 om het percentage van de eerste schijf van de inkomstenbelasting te verlagen niet. PvdA-vicefractievoorzitter Martijn van Dam noemt het plan ‘niet sociaal’.

‘D66 haalt de VVD weer eens rechts in,’ mopperde Van Dam vrijdag over het D66-voorstel.

Geen goed idee

Alexander Pechtold zei vrijdag in De Telegraaf dat hij in ruil voor zijn steun aan dit kabinet wel de belasting met 1 miljard euro wil zien verlaagd. D66 wil dat miljard terugverdienen door te snijden in de toeslagen.

Maar de PvdA vindt dat geen goed idee. ‘Het lijkt mooi om belastingen te verlagen, maar als je dat geld ophaalt bij mensen met een uitkering, een zorgtoeslag of huurtoeslag, gaan mensen met lage inkomens erop achteruit, en hoge inkomens erop vooruit. Niet sociaal,’ vindt Van Dam.

Harde eis

Pechtold zei er al rekening mee te houden dat de PvdA zich tegen het plan zal verzetten. Maar de leider van D66 zegt dat zijn plan een ‘harde eis’ is.

Met oog op de komende gemeenteraadsverkiezingen kwam ook de andere gedoger, ChristenUnie, deze week met een nieuwe voorwaarde voor steun aan het kabinet. Als de strafbaarstelling van illegaliteit wordt doorgezet, dreigt ChristenUnie-leider Arie Slob zijn steun aan het kabinet in te trekken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.