politiek

Samsom ziet geen reden voor paniek na dreigement ChristenUnie

Door Tom Reijner - 27 februari 2014

PvdA-leider Diederik Samsom maakt zich geen zorgen over het dreigement van ChristenUnie-leider Arie Slob dat hij de steun aan het kabinet intrekt als de strafbaarstelling van illegaliteit doorgaat. Het was de eerste keer dat de PvdA-leider reageerde op de uitspraken van Slob.

In het eerste debat in het tv-programma Pauw & Witteman in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart, zei de voorman van de sociaal-democraten donderdag dat Slob dezelfde bezwaren heeft als hijzelf tegen de plannen.

Volgens Samsom heeft staatssecretaris Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) beloofd aan die bezwaren tegemoet te komen. Hij wil rustig afwachten waar de bewindsman mee komt.

Symboliek

Ook D66-leider Alexander Pechtold, die samen met zijn collega’s van ChristenUnie en SGP steun verleent aan het kabinet, verwacht geen problemen door de opstelling van Slob. Hij vindt het plan om illegaliteit strafbaar te stellen vooral ‘symboliek’.

Volgens hem is er bij de ChristenUnie-politicus vooral ‘frustratie’ over het woordgebruik van Teeven, die aangaf dat eerst ‘het zuur en dan het zoet‘ komt, daarmee verwijzend naar de afspraken over het kinderpardon en het strafbaar maken van illegaliteit. VVD-fractieleider Halbe Zijlstra verwacht dat Slob zijn afspraken gewoon nakomt.

Huizenmarkt

Ondanks dat de komende verkiezingen over de gemeentepolitiek gaan, waren het toch vooral landelijke thema’s die aan bod kwamen. Wel werd de situatie op de huizenmarkt in Amsterdam ter sprake gebracht.

Pechtold en CDA-leider Sybrand van Haersma Buma vielen het ‘PvdA-beleid’ in de hoofdstad flink aan. Volgens Pechtold moet in elk geval een deel van de sociale huurwoningen worden opgeheven, waarbij hij verwees naar het standpunt van de lokale D66-lijsttrekker Jan Paternotte.

‘Zestig jaar woonbeleid van de PvdA heeft gezorgd voor tien jaar aan wachtlijsten,’ zei Pechtold. De PvdA is in Amsterdam met D66 in een felle strijd verwikkeld over wie de grootste partij van de stad wordt.

Accijnzen

Buma haalde nog eens fors uit naar het kabinet over de verhoging van de accijnzen. Die moet onmiddellijk worden teruggedraaid, zei hij. Zijlstra noemde het geen ‘leuke maatregel’. Maar hij loopt er niet voor weg en hij past ervoor om er loze beloften over te doen, zei hij als reactie op de uitspraken van Buma.

Ook Samsom liet zich in soortgelijke bewoordingen uit. Hij voegde daaraan toe dat de regering ‘al vijftien jaar’ de accijnzen verhoogt, ‘ook als het CDA in de regering zit.’

‘In het begin zien we dan dat mensen doorrijden over de grens, later niet meer. Het is nu even afwachten of het bijtrekt of dat we naar alternatieven moeten kijken,’ sprak de PvdA-voorman relativerend.

Volg Tom Reijner op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.