politiek

Stelend Statenlid bedankt PvdA en gaat alleen verder

Door Servaas van der Laan - 12 februari 2014

De veroordeelde fraudeur Bahattin Erbas is uit de PvdA-fractie in de Provinciale Staten van Zuid-Holland gestapt. De Turk die tienduizenden euro’s uit de gemeentekas stal, gaat als eenmansfractie verder.

Daarmee is de fraudeur met dank aan de PvdA-fractie in ieder geval tot de Provinciale Statenverkiezingen van maart 2015 verzekerd van een bruine baan.

Omdat het kan

‘Gewoon omdat het staatkundig kan,’ zei Erbas eerder over zijn terugkeer in de Provinciale Staten. Twee jaar lang declareerde Erbas voor tienduizenden euro’s aan vervalste rekeningen voor nooit geleverde diensten. Een misdrijf waarvoor hij in 2012 door de rechtbank van Den Haag werd veroordeeld.

Het staatkundig stelsel is in Nederland kennelijk niet bij machte om stelende ‘politici’ te ontslaan als volksvertegenwoordiger.

Fatsoenlijk

Erbas kwam in 2011 dankzij een Turkse lobby met voorkeursstemmen op een hoge plaats in de Statenfractie van de PvdA. Toen Eline van den Boogaard vertrok, eiste Erbas zijn plekje op. Eenmaal geïnstalleerd als Statenlid bedankt hij de PvdA en gaat hij verder als eenmansfractie.

Fatsoenlijk? ‘Daar moeten anderen maar over oordelen,’ vindt Erbas. Dat de belastingbetaler het salaris van een frauderende volksvertegenwoordiger moet betalen, is ‘staatkundig gewoon mogelijk’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.